Kobunko 2012.02.21. 01:32

Ziggy Stardust...

and the spiders from Mars. Első olvasatra akartam egy kábé kétsoros posztot írni, hogy az új, Jáksó-féle napi sorozat már a headline és az első sorok alapján is gagyi.

Aztán tovább olvastam ezt a cikket, és beindult a nyálelválasztásom. Attól most tekintsük el, miért kell minden portálon ebbe a promóba futni, legalább marketing téren valamit jól is csinálnak a köztévénél (hahóóó a Szájhősöknél ez hol volt?). Jáksó Lászlóval sem volt eddig nagy gondom, már bőven a Heti heteses feltűnése előtt is hallgattam a Hot 20-t, és abszolút bejött a stílusa, de aztán valahogy lejjebb vitte az igényeket, talán épp a sok szereplés miatt. Mindegy is, a hülyeségek ellenére is csípem a csókát.

Erre jön most egy ilyen valami, ami A. már szinte az alapötlet alapján hülyeség (ti. miért is kell az mtv-re NAPI sorozat? Nem a pénzről van szó - bár az se kevés -, de egy köztévén ez feltétlen fontos?). B. Belövik a sorozatot egy olyan híg katyvaszba, amibe bármit bele lehet magyarázni, és épp emiatt olyan megfoghatatlan lesz a sorozat, amivel a legtöbben majd nem tudnak mit kezdeni. Hallgassuk csak pl a pozicionálást: "konkurenciát kíván állítani a Barátok közt-Jóban-rosszban párosnak", de közben "nem a régi, bevált stílusjegyeket akarja utánozni, hanem újat teremteni". Már az is kihívás, hogy valaki a köztévén felérjen ehhez a nézettséghez, de mindemellett még ekkorát újítani... sokat akar a szarka...

Aztán a következő: drámai sorozat 25 percben, aminek a 10 %-át aznap veszik fel, hogy ettől is aktuális legyen, és persze aktuális témákkal is foglalkoznak, mint pl. az uzsora. Oké, hogy ez csak háttérszál, de a népek erre rohadt mód nem kíváncsiak, este bugyutaságot akarnak látni, mint a BK/JR elbutult csökevényes böszmeségei, nem akarnak azzal szembesülni, amit fél órája a hírekben hallottak.

Aztán azt írják: sok a külsős helyszín. Az, hogy a Barátok köztben kevés, nem csak a költségek miatt van (a csatorna zászlóshajóján idáig erre nem volt panasz), egyszerűen a formátum megkívánja, hogy pár helyszínen kívül ne kelljen semmit észben tartani, mint ahogy nincs is sok szükség a pár szereplőn kívül újakra. Nem én találtam ki ezeket, a Médiakutatóban már évekkel ezelőtt leírták, az új szereplő és a házon kívüli helyszín mindig a durva felkeveredést jelzi, de nem véletlen, hogy az amerikai - kiváló minőségű sitcomok sem játszódnak 4-5 helyszínnél többen. Ez egy kedves húzás, de valójában belerondítanak vele a sorozat stílusjegyeinek lényegébe, és ettől egész egyszerűen nem fog működni a formátum.

És akkor a végére egy kis politika. 2 milliárdba kerül a sorozat két évre, ez az összeg az államadósság szempontjából piszlicsáré, az átlagember számára felfoghatatlanul sok, és mindezzel nem lehet azt mondani, hogy hatalmas lyukat tölt be a köztévénél, mivel ott erre a formátumra jó esetben nincs igény. A sorozatot Orbán Viktor főtanácsadójának testvérével jegyzi Jáksó. Ez pedig, hát minimum kurva egyértelmű (főleg, hogy az ötlettel négy éve házal Jáksó). Le lehet nyilatkozni, hogy "egyértelműen tagadom, hogy emiatt valósult meg az ötlet", de itt olyan szinten kilóg a lóláb, hogy ez kurva felesleges sablonszöveg, amiben szerencsére a fideszesek - általában egy cserebogár szintjére süllyesztett intelligenciájuknak köszönhetően - amúgy profik. Úgyhogy én majd jól elhiszem, hogy ez még csak véletlenül sem játszott közre a döntésben, hiszen erre az országra ez sohasem volt jellemző...

Mellesleg a sorozatot kíváncsian várom, és ha működik a dolog, csupa nagy betűvel fogom megkövetni itt a blogon is a készítőket. Az sem titok, hogy pozitívan állok az mtv változtatásaihoz, mert értékelem az újítást, bármit, ami a konzervektől elszakad, és ezzel ötletet és munkát hoz. Ennek ellenére ez a sorozat elég nagy hendikeppel indul. Kívánom, hogy ne legyen igazam.

A bejegyzés trackback címe:

https://elejtett.blog.hu/api/trackback/id/tr324152346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása