Kobunko 2012.05.30. 11:01

Vannak napok

Meg vannak emberek, meg vannak kérdések. A Vastagbőr összeszedte a negyedik cociális konzultáció 16 pontját, nekem nem kellett előkotorni, bár lehet, jobb lett volna, ha ott marad a sötétben. Bár nem is értem, min lepődök meg, lényegében ez sem különb, mint az előző három klasszikus kiadás, ugyanolyan demagóg, pofátlanul sugallja, ők mit szeretnének hallani. Ebből is a kedvencem - most amúgy is szemezgetni fogok -, a 10. pont:

„Vannak, akik úgy gondolják, az államnak vissza kell szorítania a monopolhelyzetben lévő nagyvállalatokat. Mások szerint nem kell föllépni a monopóliumok ellen; rendjén van, hogy a nagyhal megeszi a kishalat.”

Aha. Nem látszik ám át, nem. Vagy itt a másik jó pont, amire ha akarnék válaszolni, sem tudnék egy X-szel:

„Vannak, aki úgy vélik, méltányos lenne a válság idején, ha az alacsonyabb jövedelműek a cafetériát készpénzben kapnák. Mások szerint a cafetéria rendszeren nem kell változtatni, mert a bérkompenzáció elegendő segítség a kisebb keresetűeknek.”

Történetesen nem tartom annyira méltányosnak a kp-s kifizetést, a cafetéria nagyon jól működött, mint béren felüli juttatás, ezt nem erőltetném. Na de egyrészt a régi cafetéria ér valamit, nem a mostani, CBA-nak lezsírozott (jó, már a Tesco is beszállt), másrészt az a szaros bérkompenzáció az minden, csak nem segítség, tán nem kellett volna kivezetni az adójóváírást, és nem lenne erre se szükség. Aztán van olyan, amivel nem is tudok mit kezdeni:

„Vannak, akik szerint az államnak több eszközzel, jobban kellene segítenie a fiatalokat az elhelyezkedésben. Mások szerint a fiatalok elég segítséget kapnak az államtól.”

Hm, ez eddig okés, ingyen sör is kéne. De ha az a segítség, amit az elmúlt két évben művelt a kormány, akkor kösz, de kösz nem... Itt van megint egy olyan, aminél az okokra kéne talán fókuszálni:

„Vannak, akik szerint a magyar kormánynak kiemelten támogatnia kellene a nők, különösen a kisgyermekes anyukák munkába állását. Mások szerint erre nincs szükség, a kisgyermekes anyuka inkább maradjon otthon a gyermekével.”

Esetleg olyan gyes-t és annyi időre kéne kínálni, hogy a kisgyermekes anyának megérje elgondolkodni, a karrier fontosabb-e, vagy a gyerekvállalás. Nem tudom, csak egy ötlet. Lesz ilyen rubrika? Végül pedig - mert minden aprósággal én sem fogok foglalkozni -, egy, az elsőhöz hasonló marhaság:

„Vannak akik szerint nem szabad megengedni, hogy a létfenntartáshoz szükséges szolgáltatásokat (víz, villany, gáz, szemétszállítás, távfűtés) biztosító cégek, üzletek haszonra törekedjenek, és ezért köztulajdonban kell tartani őket. Mások szerint helyes, hogy ezek a vállalatok  profitérdekeltek.”

Bizony, maradjon állami tulajdonban, hiszen az állam olyan jó gazda, szerte az országban azt látjuk, hogy ahova az állam beteszi a lábát, ott csak úgy száguld felfele a szolgáltatás színvonala, és az a szemét versenyhelyzet csak a fogyasztók ellen van...

De a lényeg úgyis az, hogy szart se fog érni az egész, ha történetesen mást írna az istenadta, mint amit ők akarnak, azt sem tudnánk meg sohase, nem teszik közzé az eredményeket. Ha meg bedőlnek a demagóg hülyeségeinek, akkor már is áttolják a felelősséget ránk. Előre e lenini úton, fiúk!

5 komment

Címkék: politika

A bejegyzés trackback címe:

https://elejtett.blog.hu/api/trackback/id/tr664554498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tomibatyo 2012.05.31. 21:34:39

Ha jól tudom, komoly tudósok, szakemberek foglalkoznak azzal, hogy hogyan kell egy kérdőívet, vagy közvélemény kutatást úgy összeállítani, hogy az eredmény a lehető legkedvezőbb legyen a megrendelő számára. Nincs okom feltételezni, hogy most sem történt másként.
Amit nagyon hiányolok, és hiányoltam, az az eredmények publikációja. Hányan mondták ezt, hányan amazt, volt-e és mennyi és milyen különvélemény stb. Az hogy egy vízfejű - tetszőlegesen lehet választani - kiáll és elmondja, hogy kurva sikeres volt ez nem nagyon nyűgöz le, és nem látni, azt, hogyha ez alapján döntenek (hehehe), akkor mire is hivatkoznak? Tükrözi-e a döntés az akaratot? A válasz persze, hogy: naná! De hadd lássam már én is! De a népszámlálással se nagyon sietnek (Hahó, abból is az első adatokat már lassan publikálni kéne, de jól tudom még feldolgozva se nagyon van, amit aztán a KSH-nak adnának, hogy azok is átrágják, és csak akkor lehet az eredményeket a széles közönség elé tárni. Belesüllyedt ez a is a korrupció mocsarába.), akkor miért pont ezzel erőlködjenek. Úgyis a mostani vezetés, a megalapozott, jól megfontolt döntések híve.
Erős a gyanúm, hogy amikor beérkeznek ezek az adatlapok, ahova be kell érkezniük, akkor úgy ahogy van bezsákolva beteszik egy pincébe, és ha csőtöréskor betör a víz, majd jók lesznek elgátolni, meg felitatni a vizet. Másra úgysem nagyon használhatóak.

Kobunko · http://elejtett.blog.hu 2012.05.31. 23:32:56

@tomibatyo: Az eredményeket bizony én is hiányolom, még ha a darabszámot nem is adják ki, de százalékos megoszlást... És ha mondjuk mondanak is valami számot? Hívják a lottósorsolásos közjegyzőt hitelesíteni? Ugyan... Ebből a szempontból bizony még feleslegesebb feldolgozni is. Bár amúgy az első konzultációból lett két vagy három olyan kérdés is, amire ők más választ vártak. Más kérdés, hogy arra is szartak (pl. halálbüntetés, a másikakra nem emlékszem).
A népszámlálás azért durva, mert az adatokból a szociológusok, statisztikusok 10 évig el is élnek, most meg mire kész lesz, már használhatatlanok lesznek az adatok.

tomibatyo 2012.06.04. 10:26:18

@Kobunko: Abban ugye egyet értünk, hogy ez a Népi Nemzeti konzultáció egy felesleges parasztvakítás?

A halálbüntetés ügy egy nehezebb kérdés, egyrészt, ha jól tudom vastagon alkotmányellenes; másrészt Magyarországot nemzetközi szerződés kötelezte eltörlésére, és kötelezi, hogy ez így is maradjon. (Hehe, mintha ez manapság bármit is számítana.) És ez szerintem így van jól. Hogy ebben egyeseknek más az ízlése, megint más kérdés.

A másik része a dolognak, hogy miként hozol felelős, megalapozott döntést, úgy, hogy nem vagy tisztában az állapotokkal? Mi alapján döntesz, így vagy úgy, ha fogalmad sincs, hogy ez hány embert érint, hogyan érint és hogy egyáltalán miért van szükség a szabályozásra? És majd megint szükséged lesz számokra, hogy mik lettek a döntésed hatásai. Elérte-e a kívánt hatást? Igen-nem, mennyiben, és miért nem, hol szorul korrekcióra? Erre való a statisztika, erre, van egy régi patinás intézmény, hogy naprakészen szállítsa az adatokat a döntéshozók felé. Nem tökéletes, de emberek csinálják, miért is lenne az, de a semminél mégis jobb. Az, hogy több mint fél évvel nincsenek még meg az ország állapotát még mindig a leghitelesebben feltáró kutatás eredményei, az több mint elszomorító. Az az érzésem, hogy mostanában ez a fajta tevékenység olyan önmagáért való lett. Vannak a számok, kutatások eredményei, azok tükröznek valamit és vannak döntések, nem is kicsit,amik még köszönő viszonyban sincsenek egymással. Attól függ, hogy Orbánnak az nap éppen milyen kedve van, vagy melyik döntéssel lehet Simicskát még jobban kitömni.

Kobunko · http://elejtett.blog.hu 2012.06.04. 20:20:28

@tomibatyo: abban egyetértünk, hogy parasztvakítás, de mint olyannak, legalább egy kevés értelme lehetne a lojális-nem lojális állampolgárok adatbázisán kívül. Például, ha lenne eredmény. Nem népszavazás ez, nem kötelezi őket semmire, eddig se azt nézték, mi jó a népnek.

A számok meg nem olyan makacs dolgok, Mark Twain is a helyére tette a statisztikát, Viktor is eszerint él. :D Meg van ez a voodoo-Gyuri, aki eddig is a körülményeket figyelmen kívül hagyva, "szóban festő" módon irányítgatott... Valószínűnek tartom, hogy azért nem foglalkozik Orbán a statisztikákkal, adatokkal, mert ezek a tényszerű dolgok kimutathatóvá tennék a tévedést, amit ők nem követnek el. "Hol szorul korrekcióra"? ezt a mondatot a NER-ben értelmezni sem tudják...

tomibatyo 2012.06.04. 20:25:40

@Kobunko: Igazad van! A NER nem szorul korrekcióra. Meg kéne szüntetni inkább. :)
süti beállítások módosítása