Kobunko 2012.06.05. 20:27

Össze-vissza

Akkor ma már a nemzeti széttartozás napja van, vagy micsoda? Tegnap volt az összetartozásé, hát mondjuk rohadtul nem éreztem magam összetartozva, miközben Mr. Bajusz még mindig ámokfut a környéken, és nem akarja megérteni - vagy leszarja -, mi ezekkel másoknak a baja. Az szerintem egy fontos dolog, hogy - sallangoktól, pátosztól mentesen - így is kifejezzük a jó értelemben vett magyarság létezését, ami természetesen közel sem azonos az országgal, sőt. Külön tetszik, hogy ezt június 4-ére tették, mert az igenis szörnyű dátumra megpróbálnak valami olyat ültetni, ami pozitívabb töltésű, ami a szomorkodás és a mérgelődés helyet azt ajánlja, fel a fejjel, itt vagyunk, megfogyva bár....

Kár, hogy a jó ötlet, a jó kezdeményezés szintjén meg is reked az egész, mert ez egyébként egy kifejezetten jó, és jól irányzott gondolat. De az összetartozás számomra nem azt sugallja, hogy itt vagyunk mi, magyarok, és bekaphatja, aki nem az. Nagy-Magyarország jelentős részén éltek kisebbségek, így bánnánk mi velük ma is, ha meglenne az ország? Nem csak abban kéne kimerülnie az összetartozás gondolatának, hogy magyarok vagyunk, a legtutikurvafaszább nép, és ettől mi vagyunk a királyok. Szerintem nem csak állampolgárságot kell tudni adni a külhonba szakadt magyaroknak, hanem biztosítani a jó hírüket az ő szülőhazájukban, és szerte a világban. Nem pedig belerondítani az életükbe, támadások kereszttüzébe tenni őket valami másodlagos, mondvacsinált indokkal, amely, gyanítom, az erdélyi magyarok javát nem is érdekli...

Persze, könnyen pofázom innen, nem határon túli magyar vagyok, nincs a családban sem ilyen rokon, mit sem látok abból, mi zajlik a való életben a piros vonal után. Igyekszem is vigyázni ezzel, hogy ne sértsek meg senkit az okoskodásommal. De én innen ezt gondolom, és azt, hogy egész évben úgy illik viselkedni minden magyarnak itthon és külföldön is, hogy ne csak egy napig jusson az eszekbe, ez az összetartozásé.

8 komment

Címkék: politika

A bejegyzés trackback címe:

https://elejtett.blog.hu/api/trackback/id/tr644567639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tomibatyo 2012.06.05. 22:14:21

Ez az izé, amit két éve nagy nekibuzdulásban kitaláltak, azt gyanítom, hogy maguknak meg a széljobbnak találták ki. Az, hogy van ilyen olyan emléknap és nemzeti ünnep, arról konszenzus van, hogy azok legyenek. De ez csak egy jutalomfalat, vagy adomány a széljobbnak, miközben erről mindenkinek van mondanivalója a politikai palettán, csak éppen nem kérdezik meg őket, mert nem is akarják. Ez az emléknaposdi velük együtt fog menni a levesbe.
U.i.: még szerencse, hogy a Hugyos Józsi lábát visszacsatolták a nagyhatalmak. :)

Kobunko · http://elejtett.blog.hu 2012.06.06. 20:52:43

@tomibatyo: Nem értek egyet. A szélsőjobbnak ez a gyásznap, pont erre ültettek rá valamit, ami kellőképpen magyar, hogy ne lehessen tiltakozni, és kellőképpen pozitív, hogy ne a "nem nem soha" szlogen jegyében teljen a nap. Ennél még egy átlagos nemzeti ünnep is durvább. Én azt mondom, ez egy jó dolog volt. A többi párt meg nem is akar mondani semmit, mert erre nem lehet mit, ha egyetértesz, jobbos vagy, ha nem, hazaáruló. Ilyen, amikor egy párt kisajátítja a nemzeti jelképeket.
u.i.: ja :D

tomibatyo 2012.06.07. 07:13:21

@Kobunko: "...ha egyetértesz, jobbos vagy, ha nem, hazaáruló. Ilyen, amikor egy párt kisajátítja a nemzeti jelképeket." - na de hát nem pont erről beszéltem? Ez nem a mindenkiről, nem mindenkinek szól. Ez egyedül annak a két és fél pártnak szól. Ez egy viszonylag jól körülhatárolható széljobbosnak és az arra fele orientálódóknak szól. Gesztus a széljobbnak. Kísérletet se tettek, hogy egy minimális konszenzust alakítsanak ki, hanem a hőbörgők diktálják a tempót. Nem mondom, hogy nem lenne jó, csak a megvalósítással már megint bajok vannak.
Na meg különben is, most ez a teljesítmény? Romokban a gazdaság meg minden amihez hozzáértek, és ezzel akarnak lenyűgözni? Emléknapot mindenki tud csinálni. Koherens, releváns, előremutató szakpolitikákat, na az a nehéz.

Kobunko · http://elejtett.blog.hu 2012.06.07. 21:45:17

@tomibatyo: De ez szólhatna mindenki másnak is, mert ennek pont nincs rossz üzenete, legalábbis én nem éreztem semmi kínosan kimért viselkedést.
Arra írtam, amit idéztél, hogy általában a határon túli magyarság, Trianon, nemzeti érzés kérdéskörben nem is kérdezik meg a többieket, ők meg örülnek, hogy nem kell mit mondaniuk. Emlékezz, milyen, számukra is kínos helyzetbe került a kormányzó mszp a 2004-es népszavazás idején, hogy mit mondjon.
Számomra normális üzenettel jött le ez a nap, a szélsőjobbnak puncsol a Kövér eleget. Amúgy meg igazad van a végével, de a show-nak mennie kell. Nem teljesítmény ez, inkább kis felvillanás, hogy nem minden totál fekália, amihez nyúlnak.

tomibatyo 2012.06.07. 22:04:59

@Kobunko: valóban lehetne valami jó is belőle, csak ez nem ezért készült. Ez egy gesztus a szélsőséges szavazók és leendő szavazók felé. Nem jót akartak ezzel, hanem egy olcsó politikai húzás volt.
Btw. elég szomorú, hogy ebben, és még sok mindenben azon a gennyes Jobbikon kívül más pártoknak nincs mondanivalója. Pedig volna mit mondani, és átengedik a kezdeményezést egy rakás nyáladzó idiótának.

Screwface 2012.06.08. 15:14:05

Az én szerény véleményem szerint mélyebben gyökerező problémák is vannak a Trianon-üggyel kapcsolatban. Nincs és soha nem is volt társadalmi konszenzus, közös álláspont, letisztult, megvitatott egyetértés a dologban, mint március 15, vagy október 23. kacsán. Ez a hiba (és nem kicsi) az államszocializmus nemtörődömségével kezdődött, ami az internacionálé miatt az ő szempontjukból érthető, de napjainkban ez egy méltó, megtárgyalt ünnepnap helyett a szélsőjobbosok trianonhőzöngésébe meg a jobboldal felszínes nemzeti kulimászába vezetett, olyan dolgokkal körítve, hogy a falvak versenyt futnak, hogy már nem fér el Nyírő szobor a Wass Albert, meg a NemNemSoha emlékmű mellett, az mindegy is, hogy a parlagfű belepi a községet, meg a csatornázásnak hűlt helye sincs. Szép lassan 100 év távlatából már félő, nem is lehet ezt normálisan a helyére rakni, mert értelmes, konzekvensen vezetett kitárgyaltsághoz hosszú évekre van szükség és arra, hogy az embereket összetartásra sarkallják és ne egymás ellen uszítsák, mert ezt a "Nemzeti Együttműködés Rendszerének" ólmelege kurvára nem helyettesíti. Ja, és itt nem csak politika hibás.
Egyébként meg igen valószínű, hogy ha nem lett volna Trianon, mára akkor sem lenne meg a történelmi Magyarország, mivel oly sok kultúra és nyelv élt itt, s előbb utóbb mindenki saját nemzetet, saját államot akar, lásd Csehszlovákia, Jugoszlávia, baltikum, de akár az Osztrák Magyar Monarchia. Csekk: hazaeshaladas.blog.hu/2011/12/12/szembenezni_trianonnal

Kobunko · http://elejtett.blog.hu 2012.06.08. 22:00:18

@Screwface: Nagyon jó a poszt, főleg ez a gondolat tetszik, a jelenre is vetítve: "A határon túli magyarokért való felelősség sokkal fontosabb annál, mint hogy belföldi szavazatszerzésre használjuk azt fel". Azzal meg mondjuk nem értek egyet, hogy több nemzetiség nem élhet együtt, lásd belgák :D
Valószínű, hogy nem lenne már meg Nagy-Magyarország akkor sem, de talán ésszerű döntésekkel megy végbe a csonkítás.

Az pedig egész biztos az alapvető hiba, hogy erről se konszenzus nincs, se próbálkozás a szembenézésre. ti foglalkoztatok ezzel töri órán? Mi nem, és a legtöbb helyen ez így is van. Ezért van, hogy a gyerek a Kárpátiától meg a hasonlóktól tanulja meg, mit kell gondolni erről.

tomibatyo 2012.06.09. 14:20:42

@Screwface: "Ez a hiba (és nem kicsi) az államszocializmus nemtörődömségével kezdődött..." - valaki, már nem tudom ki, mondta, hogy a komancsok csomó dolgot elnyomtak, agyonhallgattak, nem volt róla szabad beszélni. Pl. cigányok helyzete, zsidóság, stb. És hogy ez hibás volt, mert utána meg mind rázuhant az emberekre, és szélsőjobb. Na erre mondta a Kern, hogy ő így szereti, így takargatva, elnyomva. Neki így jobb volt. :)

@Kobunko: "Azzal meg mondjuk nem értek egyet, hogy több nemzetiség nem élhet együtt, lásd belgák" - ott sem felhőtlen a viszony. A flamand széljobb ott is komolynak mondható tényező. Azonban az tény, hogy nekik már több évszázados az együttélésük, nem feszülnek köztük akkora ellentétek, mint itt a napfényes K-Európában.

"Az pedig egész biztos az alapvető hiba, hogy erről se konszenzus nincs, se próbálkozás a szembenézésre. ti foglalkoztatok ezzel töri órán? Mi nem, és a legtöbb helyen ez így is van. Ezért van, hogy a gyerek a Kárpátiától meg a hasonlóktól tanulja meg, mit kell gondolni erről." - nem vitás.

A legtöbb ilyen "Mindent vissza!" embertől egyszer valakinek meg kéne kérdezni, hogy hogyan is gondolja ezt? Hogyan, ha a környező országok gazdasága és hadereje összeadva messze potensebb, mint a magyar? Azzal a Honvédséggel, ami állásában rohad el? Hogyan képzelik el egy geostratégiailag előnytelen helyzetben lévő, gazdaságilag leszakadó országgal? És mi következne ebből? Milyen mai, releváns problémára nyújtana megoldást? Miben segítené pl. a társadalom elöregedésének problematikáját? Vagy a nagy ellátó rendszerek fenntarthatatlanságára milyen kedvező előnyökkel járna néhány ezer négyzetkilóméternyi földdarab? Ha ezt egyszer elmagyarázná nekem valaki, rendkívül boldog lennék. Ha ez bármit is megoldana a fentiekből, akkor érdemes lenne beszélni róla, amúgy meg marad, az amit a fószer ír a hahás posztban. Nem az aktív magyarságpolitika, hogy exportálom a saját szaromat, meg elmegyek baráti viszonyban lévő országokba és ordenálé baromságokat beszélek morálisan nehezen magyarázható helyzetből.
süti beállítások módosítása