Kobunko 2012.09.11. 16:27

Magyarok, sörre!

A hétvégén volt szerencsém újra összefutni a "Magyarok söre" nevezetű alkoholos itallal. Kóstoltam már, nem az első alkalom volt. Az a helyzet, hogy én inkább műélvező, mint szakértő vagyok, úgyhogy nem is érdemes elkezdenem belemenni az ízébe, szerintem az árához képest vállalható minőségű, házi sör jellegű (állításuk szerint pilseni típusú) pia, amolyan fesztiválvégi, amikor már az utolsó forinton is spórolunk; ez is jó, de nem az első választás.

Ami miatt most elgondolkoztam a kis fél literes PET-palackot szorongatva (nem akarok demagóg lenni, de A. sört műanyagba? B. azért 2012-ben ennyi jusson már a környezetvédelemnek...), az az egész marketingje. Egyik részről, hogy kit illet meg a Nagy-Magyarország-címer használatának joga. Merthogy rácsapnak a térképre egy kontrasztos Trianon előtti és utáni országábrázolást, ám legyen. De most csak így lehet rápakolni nemzeti jelképeket bármire, pláne egy sörre? Oké-oké, a Nagy-Magyarország-címer nem hivatalos állami jelkép, de azért nem is egy huszadrangú, fetisizált izé, mint mondjuk a rovásírás. Szóval én holnap eladom a pálinkám, ásványvizem, kenyerem, bármim, rápakolom a címkére a kettővel ezelőtti magyar címert például, kijelentem, hogy magyar termék (történetesen mondjuk tényleg Magyarországon állítom elő), osztán meg van a kinézet, fillérekből, és hát valljuk be, kevesen fogják fikázni, legfeljebb a hozzám hasonlóak az enyhe giccs és az értetlenség miatt. Nem tudom eldönteni, hogy ez pofátlanság, büntetőjogi kategória, vagy irigykedés amiért nem nekem jutott eszembe. De csücskösnek csücskös.

És itt a másik: címkére kerülhet bármely történelmi jelkép, zászló, címer. És ezzel be is lőttük a célközönséget? Most akkor ki van jelentve, hogy aki nem ilyet iszik, az román kutya? Akkor most minden jobbikosnak, gárdistának és egyéb mélymagyarnak ilyet kell innia, ha ízlik ha nem? És ha így van, akkor valaki feljogosította magát, hogy majd ő megmondja, mit kell innia egy hungaristának, esetleg nemzeti konzultáció egyetértés volt mögötte? Vagy pedig - és én ezt gyanítom - valaki egész egyszerűen rájött, ennek van piaca, amekkora divat most magyarkodni, közepeset garantáltan szakít egy korrekt, ám kissé így is felülárazott sörrel? Ha így van, akkor meg nem duplán gusztustalan az egész? Költői kérdések, egyértelmű, mit gondolok, vagy rohadt pofátlan, vagy iszonyat műmájer dolog, esetleg mindkettő, de a lényeg: a sörözés úgy jó, ahogy van, ebbe - mint az utolsó szent dolgok egyikébe - aztán már végképp ne vigyük bele a politikát!

A bejegyzés trackback címe:

https://elejtett.blog.hu/api/trackback/id/tr34770299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása