Most csak egy egészen röpke gondolat jutott eszembe az új plagizálási ügyhöz kapcsolódóan, amiről meglehetősen változó a megítélésem. Vagyis ez elítélendő, persze, ez nem dilemma tárgya. Csak egyrészt jó dolog, hogy az újságírók (vagyis inkább a hvg.hu) így ráfeküdtek a plágiumokra, és szép lassan tárgyi és objektív bizonyítékok is lesznek, hogy micsoda senkiházi hazug tolvaj csalók vezetik az országot, másrészt meg elég erőltetettnek tartom mind azt, hogy mindig csak erre merevedik bal oldalon a bré, mind azt, hogy nem tudnak mit kezdeni olyan égbekiáltó disznóságokkal, mint a manyup pénzek lenyúlása vagy a Simicska-birodalom gyarapodása. Meg oké, hogy kreálni kell egy "elkúrtuk"-szintű jolly joker-t, amit aztán rá lehet sütni a teljes bagázsra, csak éppen ezzel lealacsonyodik a komplett bal oldali média és értelmiségi kör arra a mocsári disznó szintre, ahol jelenleg is élvezettel dagonyázik a Hír Tv és a Magyar Nemzet, és amitől én azt gondoltam (eddig), hogy deklaráltan mást akarnak tenni, mint az egybites hígfos mantrázása. Ahogy mostanában bele-belelapozok a hvg-be, hát nem tudom...


Na de a gondolat nem is elsősorban az ügy, hanem a Véleményvezér egy mondata kapcsán jutott eszembe, amely így szól:

"A Schmitt-ügynek köszönhetően viszont egy alapvetés legalább már kimondásra került: az a politikus, aki szó és vessző szerint másol, már Magyarországon is plagizátornak számít. (Mezei diákokra és doktoranduszokra természetesen teljesen más, sokkal szigorúbb szabályok vonatkoznak.)"

Értem én, hogy a jogos sértődöttség beszél a szerzőből, de ez a zárójeles mondat túllő a célon, mert azt a hiú ábrándot feltételezi, hogy csak a Schmitt- és Semjén-félék plagizálnak, "mezei diákok és doktoranduszok" nem. Pedig nekem nincsenek illúzióim, leginkább azért, mert százalékos alapon sem minden plagizálóból lesz aztán köztársasági elnök vagy általános miniszterelnök helyettes, és gyanítom, ez nem is felvételi követelmény a későbbi pozícióban. Az, hogy a magyar politikában a legfelsőbb vezetés szintjéig terjed a plagizálók köre, leginkább azt a gondolatot erősíti, hogy annyira általános a plagizálás, annyira nem kell tartani a lebukástól, hogy az a mezei diákok közt is gyakori megoldás. Csak éppen Gipsz Jakab kulturális antropológián végzett diák diplomáját a kutya nem szedi elő, és veti alá tüzetes vizsgálatnak, pedig meglepő eredmények születnének egy találomra kiválasztott főiskola találomra kiválasztott évének találomra kiválasztott 30 diplomamunkája  alapján is. Ez a helyzet, ezt minden, felsőfokú intézményt valaha is látott ember tudja, ez a jelenség "elméletileg" ugyanazok számára meglepő csak, akik szerint Gyurcsány kivételével a politikusok nem hazudnak.


Hozzáteszem, az, hogy ez a plágium-dolog meg csak a Fidesz vezetését érinti, nem csak a hvg.hu hatékony munkájának köszönhető, hanem annak is, hogy egy ilyen egyszemélyes irányítású pártban a vezető leginkább lojális alapon vesz maga köré embereket, akikről nem biztosan feltételezhető egy minden szempontból támadhatatlan szakmai munka megalkotása. Biztos van ilyen is, miért ne lenne, de az Orbán utáni (akinek viszont valóban támadhatatlan diplomamunkája van, és amúgy sem feltételezem róla, hogy hülye) két legmagasabb pozícióban lévő ember kilövése mindenképp jelzi, hogy értelmileg is komolyan vehető embereket vagy a Vezér nem tűr meg maga körül, vagy ők hagyják el idejében a hajót. Mondjuk az is igaz, hogy a két legnagyobb haknimatyit fogták be, sem Schmittről, sem Semjénről nem gondolta a minimális ésszel rendelkező átlagember, hogy bármihez is ért, vagy bármire is való lenne az életben a politikán kívül. És nem véletlen az sem, hogy olyan vezéráldozatokat, mint Matolcsy vagy Lázár nem tudtak betámadni. Emiatt ellenzéki szempontból roppant látványos és tudományos szempontból némileg hasznos is ez az aknamunka, de az ország gazdasági vagy társadalmi helyzetén ez megint csak semmit sem lendít, továbbra is hempergünk a mocsokban, ahelyett, hogy inkább előre néznénk. Itt tényleg nincs új a nap alatt...

3 komment

Címkék: politika

A bejegyzés trackback címe:

https://elejtett.blog.hu/api/trackback/id/tr414930706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tomibatyo 2012.12.06. 12:36:22

Azért mindenképpen sokat segít a kontraszelekció visszaszorításában, szerintem ez kétségtelen. Meg abban is, hogy most már sanszos lehet a lebukás is. Pl. egy bűncselekmény elkövetése előtt nem az számít többet, hogy lebukás esetén milyen súlyos a bűntetés, hanem, hogy mekkora a lebukás esélye. Mostmár szerencsére egyre nagyobb.

Kobunko · http://elejtett.blog.hu 2012.12.06. 19:10:52

@tomibatyo: Ez maximum a politikai pártokon belül segít, ezek után talán komolyan figyelnek, kinek milyen diplomája van. De átlagdiákékat ez továbbra sem tartja vissza szerintem. Esetleg ha "divat" lesz cégvezetői körökben is szétnézni, de ott meg az élet eléggé hatékonyan szórja ki az arra alkalmatlan egyedeket.

tomibatyo 2012.12.06. 21:38:24

@Kobunko: Én inkább hajlanék arra, hogy amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek efektus van érvényben. Elképzelhető, hogy sokan csinálják, de szerintem azok vetemednek rá elsősorban, akiknek hát hogy mondjam finoman... Nagyobb az érdekérvényesítő képességük. Lásd a Schmittet, aki pártállami funkci volt, vagy a Semjént, aki meg tkp. állami funkci egyetemi évei alatt. Vagy amikor személyesen a dékán ír be nem teljesített tárgyakat a képviselő bácsi fiának meg cimboráinak. Mezei hallgató nem biztos, hogy vetemedik ilyenre, legalábbis kisebb mértékben, mert hát tudja, rá nem biztos, hogy ugyanazok a szabályok vonatkoznak. Erre talán jók ezek a botrányok, hogy legalább ezeket az anomáliákat kigyomlálják.
Amit a médiáról írtál: talán a HVG még nem tart MN meg kapcsolt részei színvonalán, szándékos manipulálást még nem hallottam a részükről, a HírTV-nél már annál inkább: jogtalanul.blog.hu/2012/02/28/kimelet_nelkul_1
süti beállítások módosítása