Kobunko 2012.01.08. 02:02

Moneyball

Friss film, ropogós, érdekes téma, jó szereplőkkel. Azt rebesgetik, valamilyen szinten Oscar-esélyes. Hát nem tudom hol, legjobb csöcs kategóriában biztos nem, mert ivarérett nőstény kb. 2 percig szerepel benne összesen. Amúgy egy jó film, tényleg, érdekes képet nyújt a baseball világáról - és azért erős áthallás van benne nekem az európai focira, és talán épp ettől működhet itt Európában, baseball-szűz nézőknek is.

Mert Amerikában a 4 major-sportág közül (jégkorong, kosárlabda, baseball, football) egyedül a baseballban nincs salery cap, mindenki annyit költ a csapatra, játékosokra, amennyi van. És ki is jön a filmben a - jogos - kesergés, hogy a gyengébb, csóróbb csapatok nevelik ki a sztárjátékosokat a gazdag csapatoknak. És egy igazságtalan ligában (a film alapjául szolgáló könyv címe: The art of winning an unfair game) hol máshol kell megtalálni a rést a pajzson, mint a statisztikában. Persze a film jótékonyan szemet huny afelett, amit "csapatszellemnek" hívunk, aminek ugyan a baseball-ban kisebb jelentősége van, de mégsem elhanyagolhatatlan.

A film igaz történeten alapul, ugyanakkor számomra mégis meglehetősen hiteltelen. Nem azért, mintha az életben nem lenne lehetséges egy ilyen történet, inkább azért, mert rohadtul kidolgozatlan. Mert a semmiből veszi át az edző szerepét a GM, a csapatnak, mint olyannak, semmi szerepe sincs, és Brad Pitt karakterén kívül senkié sincs kibontva. Pedig a film is csapatjáték, Phillip Seymour Hoffman teljesen súlytalan a szerepében, Jonah Hilltől örülünk, hogy legalább nem kúrta el, más szereplő meg nincs, márpedig ez nem egy kamaradráma. Zene, mint olyan nincs, a képi világ sem túl kidolgozott. Szóval elég messze van ez az Oscar-díjas, emlékezetes alakításoktól.

Ugyanakkor a filmet megéri megnézni, akit csak egy kicsit is érdekel, mi zajlik Európában is, és minden ennyire pénz-orientált ligában, az nem fog csalatkozni benne, még zéró baseball-ismertséggel is. Enyhe ismertséggel pedig egyenesen élvezni fogja ezt a részt :)

Szólj hozzá!

Címkék: film

A bejegyzés trackback címe:

https://elejtett.blog.hu/api/trackback/id/tr963527804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása