Kobunko 2012.08.30. 19:00

Köpönyegforgatók

Ismét egy téma, aminél szürke a véleményem, se nem fekete, se nem fehér. Mai hír Indexen, hogy Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár visszahozná az iskolaköpenyt.

A gondolat, vagyis az alapelv megint nem rossz. Az a - kommunizmusban is alkalmazott - eszme áll mögötte, hogy az egyenruha eltünteti az iskolákban (de legalábbis az alsóbb évfolyamokban) a társadalmi különbségeket, ha mindenki egyforma, nem látszik elsőre, ki a pénzes gyerek, ki a szegény család sarja. És ez a gondolat (bármennyire is a szocializmus mindenki egyenlő-eszméjéből fakad), több, mint jó! Én abszolút támogatom, hogy ne a hétköznapi viselet határozza meg az kisgyerekek identitását, hogy ezzel is  gátoljuk a klikkek kialakítását, és egyáltalán, hogy az egész iskolás-lét egy közösséget is jelentsen, ne csak egy épületet, ahova reggeltől estig küldjük a gyereket. Persze ezzel még nem oldottuk meg a tolltartó, füzet taneszközök kérdését, de egy fontos lépést teszünk a kirekesztő magatartás ellen.

Viszont, és itt van, amiért ha végül is választanom kell, rossz szájízzel, de ellene voksolnék. Nekem harmadikas koromig volt kötelező az iskolaköpeny. Az, ami nekünk volt, az bizony egy gusztustalan ótvar szar. Borzalmas anyag, irtó gázul állt mindenkinek, és egyáltalán, ennél az is menőbb lett volna, ha egy kartondobozban vagyunk, annyira jellegtelen, alaktalan izé volt az a rongy rajtunk. A katicabogaras kitűző sem segített sokat, mint az osztály jelképe...

Miért?! Miért pont KÖPENYT akar visszahozni Hoffmann? Egyenruha? Igen. Köpeny? Háromszor is nem! Annyira menő egyenruhák vannak szerte a nyugati, a keleti világban, uniformis, de közben nem vállalhatatlan cafat. Persze az nem lehet menő, ami kötelező, de akármekkora kényszer, tény, hogy jól áll a kis csibészeknek, és nem okoz ízlésficamot az életükben. De nem, nekünk Mohács köpeny kell...

A bejegyzés trackback címe:

https://elejtett.blog.hu/api/trackback/id/tr1004742389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása