Kobunko 2012.04.03. 00:14

Madarak jönnek

Ez mondjuk a musicalből van, amit naggggyon megnéznék a könyv+az album után, de rövidebb cím, mint az eredetié, vagyis a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról-é. És hát végül is ott is jönnek... Valahogy ez is olyan könyv volt, aminek az erénye - a nem kronologikus sztori, az elkalandozások, a csapongás - kezdetben eléggé lelombozott, aztán ahogy rákap az ember az ízére nehéz is letenni. Meg nem is lehet, tekintve a tördelést és a fejezetek komplett hiányát. Viszont ahogy elkezdődik a fesztivál-rész, onnantól könnyű élvezni a hirtelen szerep- és történetváltásokat. Bár én kissé erőltetettnek éreztem a fesztivál párhuzamát a nyilas uralommal, de a koncertleírás, a résztvevők, a körülmények leírása úgy elvont, hogy közben roppant realisztikus.

Érdekes - nekem érdekes volt -, hogy mennyire nyomasztó a hangulata, és milyen komoly a témája. Pár dalt ismertem a legendás musicalből, és az alapján valamiféle vidám, alapjaiban a Hair-hez hasonló örömködést vártam, és végül is megkaptam - elvégre a hasonló témájú amerikai musical alaptörténete is inkább tragikus. Meg még érdekesebb volt, hogy a könyv végeztével megtudtam, az írója korántsem egy negyven alatti fiatal... Ez azért dob egyet az egészen, máskor a kortársak sem találják el ennyire a fiatalok nyelvét és stílusát. Egyszóval a regény egyszerre emelkedett, elvont, és széteső, közben meg nagyon is egységes, realisztikus és földön járó, remek párhuzamot állítva a koncertek és a hippi-kor drogos világa és az örök klasszikus irodalmi téma, a szerelméért minden észérvet hátrahagyó férfi története között.

Szóval igazi alapmű lehetne - példának okáért a kötelezők között is -, élvezetes, modern regény, abszolút megéri elolvasni - aztán ha lehet, megnézni a musicalt is.

3 komment

Címkék: könyv

A bejegyzés trackback címe:

https://elejtett.blog.hu/api/trackback/id/tr694360212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

screwface 2012.04.07. 09:39:45

Amúgy az tényleg durva, hogy már élemedett korában írta és ezekben az időkben kapta meg az elismerést is - már a nagyközönségtől, mert a "haverok", a kortársak azért vágták a kvalitásait. :)
A musicalben az eredetit lenne jó látni, Kálid Artúrékkal.

Kobunko · http://elejtett.blog.hu 2012.04.08. 00:11:31

@screwface: azt nagyon sajnálom, hogy nem találok egy 'István, a király'-féle ősbemutató körüli előadást videón, mai szemmel alig hihető a névsor benne, közben meg szerintem van akkora kultikus mű, mint a megasiker rockopera. Sőt annyira nem is játsszák színházakban sem...

screwface 2012.04.09. 08:52:59

@Kobunko: nos, a kultúra jelenlegi irányításánál ne is nagyon várjuk, hogy éppen Déry-t fognak játszani. :D:D
:(
süti beállítások módosítása