Kobunko 2012.03.06. 16:46

Gazdálkodj okosan!

Tudom, hogy olyan területre tévedek, amelyről igen felületesek az ismereteim, de egy gondolat szökkent az agyamba e cikk kapcsán.

Nevezetesen a felháborodást nem értem, illetve nem találom jogosnak a befektetők részéről. Érdekes jogi csűrés-csavarás az, hogy ez a csőd most akkor mégsem csőd, és mi hogy van. No de: a cikk alapján ez a CDS dolog az államkötvényekkel együtt szokott működni, pont azért, hogy csőd esetén is lásson pénzt a "jószívű" befektető. Na de ha valaki államkötvény nélkül veszi ezt, és csak a csődre játszik (horribile dictu spekulál!), az a pénzösszegtől eltekintve miben is különbözik a hétvégi Fradi-Debrecen meccsre fogadó egyszerű szerencsejátékostól? Semmiben, tippel valamire, és vagy bejön, vagy nem. Lehet ezt befektetésnek, CDS-nek, Irgalmas Terézanya alapnak nevezni, lényegében a pusztán CDS-t vásárolók a csődre fogadnak - innentől kezdve pont ez a befektetői kör az, aki jogilag úgy csűri-csavarja a szavakat, hogy ami X, az a nyilvánosság előtt pont, hogy Y-ként legyen feltüntetve. Hát ilyen ez a csőd is Görögországban, lényegében az, de a nyilvánosság előtt mégsem. Fogadás elbukva. Nem nagy kunszt, hogy a csődről ítélő bizottságban olyan emberek ülnek, akik a csőd elkerülésében érdekeltek, az MLSZ-ben is olyan emberek ülnek, akik a Fradi ellehetetlenítésében érdekeltek, na bumm, ez egy ilyen játszótér.

Nem értem a rinyálást, visszanyalt a fagyi, bebukták a milliókat, legközelebb majd ott verik el a pénzüket, ahol legalább nem emberek millióinak a sorsa múlik a pénzügyi bűvészkedésen. És azt sem értem amúgy, ha ez a CDS csak egy pénzügyi biztosíték, miért is lehet kizárólag azt megvenni, államkötvényekhez kötés nélkül. De ez már nem az én problémám, én ide sohasem fogok felérni, itt pedig valószínűleg olyan a pálya, hogy mindkét irányban lejt, és a fair play gurult ki először róla. Nincs ezzel semmi gond, hol erre, hol arra áll a zászló. Csak ahogy a korábbi években mások bőrén megzsírosodó bankszektor rinyálást sem értettem még az első, szerintem jogos hazai megszorító hullám esetén, úgy most sem értem a picsogást, eddig ment a szekér, most üdv a bré másik oldalán.

A szerző a makrogazdasági és pénzügyi tudományoknak és folyamatoknak még távolról sem ismerője.

A bejegyzés trackback címe:

https://elejtett.blog.hu/api/trackback/id/tr144293403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása