Kobunko 2012.02.01. 23:44

Géza Elemér Kú

Olvasom az Indexen az Afrika-kupa kapcsán Egyenlítői-Guineáról összehozott cikket. Gondolatébresztő, hát leírom, mit ébresztett.

Először is: zseniális. Nem magában a cikk, hanem így ez az ország. Persze keserédes a mosoly, leginkább az áthallások miatt kicsiny hazánkra (na neeeem a háromszoros GDP miatt). Hanem az ilyen csodás vezetői megnevezésként, mint "Egyenlítői-Guinea Egyetlen Csodájának és az Oktatás, a Tudomány és a Kultúra Nagymestere". A "Kedves Vezér" ehhez képest kutyafüle. Aztán persze az a - komolyan mondom, bármely stand-upost / kormányszóvivőt (ugye nálunk nem is olyan éles a határ) megszégyenítő - érv, miszerint az állami vagyon magánosítása azért szükséges, mert az elnök "meg szeretné akadályozni az állami hivatalnokok további korrumpálódását". Jogos, ha csak egy helyre tejelünk, nekünk is jobb, nem? És ezeket elő tudja adni... azért atomfegyver nélkül egy diktátor egész szórakoztató tud lenni.

Aztán másodszor: kicsit álszent. Mármint egy afrikai államon úgymond számon kérni a demokráciát. Enyhít a főoldali hivatkozás (miszerint Kínában is volt olimpia), de azért valljuk meg, ha egy afrikai demokráciát (a szó szoros értelmében) kéne megnevezni, eléggé gondban lennénk. Félreértés ne essék, mivel a legtöbb országban a polgárháború/terroristacsoportok/éhezés az elsődleges probléma, érthető, hogy nem ez szerepel az első helyen, de mivel az államok nagy része ebben a cipőben jár, nem értem, miért probléma, hogy egy diktatórikus állam rendezi az Afrika-kupát. Belterjes a verseny, mégis kit válasszanak... Ráadásul itt a győzelemért pénzt ajánlottak fel (nem keveset), a 2010-es vébén részt vevő észak-koreai focisták talán némileg mást tudnának mesélni a motivációról...

Szóval ez az egész helyzet épp olyan, mint az átlagember világképében Afrika. Színes, megmosolyogtató, néhol elismerünk, néhol megrökönyödünk, de az egészben a legjobb, hogy az életében két hétnél nagyobb odafigyelést semmiképpen sem igényel.

5 komment

Címkék: politika

A bejegyzés trackback címe:

https://elejtett.blog.hu/api/trackback/id/tr734046908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tomibatyo 2012.02.02. 14:13:38

Isten hozott mindenkit az afrikai rögvalóságban! Azonban a baj épp keveset figyelünk erre. Lehet, hogy azért mert túlságosan a periférián van? Nem tudni. Mondok egy példát. A világ közvéleménye általában árgus szemekkel figyeli Izrael meg szomszédai csetepatéit. Ezek az ún. háborúk kimerülnek pár rakéta ellövöldözéséből, néhány háztömb felrobbantásából stb. Szóval nem nagy az élőerőigényük. Ezzel szemben Afrikában egyes helyeken hónapok leforgása alatt százezreket gyilkolnak le szemmel láthatóan szinte senkit nem érdekel. Csak akkor figyelünk oda néha ha szomáli gumicsónakos kalózokat hajkurásznak milliódolláros hadihajókkal (ami egyébként kurva jó mutat a tv-ben, délceg tengerészek, jó nagy darab vas). Szóval nagyon kevés figyelmet fordítunk rá, és ez valahol baj. Vagy csak nem áll érdekében tenni valamit, bármit, így inkább elfordítjuk tekintetünket. Pedig ott aztán történnek égbekiálltó disznóságok, gyakorlatilag napi rendszerességgel. Szomorú dolog ez.

Kobunko · http://elejtett.blog.hu 2012.02.03. 23:39:35

@nagytomi87: hú erre meg még nem is reagáltam! :D Érdekes a felvetés, hogy mi miatt érdemel figyelmet a tragédia. Nem csak az izraeli párhuzam miatt - ami tényleg durva, a szerdai egyiptomi focibalhéban többen haltak meg, mint a gázai övezetben egy év alatt -, hanem tényleg, miért esik X ember halála más megítélés alá, mint Y-é. A ruandai népirtás filmes megemlékezése mellett sem ér fel a Holokauszt bokájáig se, pedig tudomásom szerint mennyiségileg előbbiben végezték ki a legtöbb embert.

És ez csak egy esemény, ami reflektorfénybe került. Amikor a Harmadik világról beszélünk, annak a legnagyobb értelmezése ebben rejlik, hogy mennyire nem értékeljük az ott élő, nem kevés számú embert, és hogy mennyire legyintünk arra, ha ilyen Istenverte barmok vannak hatalmon.

Durva, hogy ilyen országok minden gond nélkül létezhetnek, mi erről mit sem tudunk mindaddig, amíg a - jobbikosdemagógiaveszély - nyugati hatalmak érdekébe nem ütközik a tevékenységük. Ha jó a lapjárása, vitya is ebbe az irányba vittük volna az országot.

tomibatyo 2012.02.04. 08:28:50

@Kobunko: Általában kettő dolog miatt szokott odafigyelni a nagy fehér varázsló ha córesz van:
1. Kőolaj van ott,
2. Európaiak és/vagy amerikaiak vannak közvetlen veszélynek kitéve.
Ráadásul a hazai média elég provinciális. Pláne most, csak addig érdekli a népeket a külföld, amíg az EU-ról van szó, meg az USA-ról. Azon kívül csak extrém esetekben. Nem esik szó olyanokról, hogy néhány országban gyakorlatilag évtizedek óta permanens polgárháború van. Csak a gépfegyveres niggerek nem néznek olyan jól ki a TV-ben, mint a hőkamerás képen a Tomahawk találat a Kadafhi palotáján.
Emlékezz vissza, tavaly tavasszal mekkora volt a visszhangja, hogy szinte az egész Közel-Kelet forrongott. Ezzel volt tele a sajtó. 3 hétig kb. Arról aztán már szó sem esett, hogy ez hogyan gyűrűzött tovább, hogy Marokkótól Bahreinig mindenhol felkeltek a rezsimek ellen, hol sikeresen, hol kevésbé. Mintahogy arról sincs szó, gyakorlatilag Egyiptomban a helyzet azóta is változatlan, Bahreinben Szaúd-Arábia tett rendet és még sorolhatnám.
Apropó Ruanda! Azt is kurvára leszarta volna mindenki, ha történetesen hiányoznak onnan az európai békefenntartók - belgák történetesen - akik az első puskalövésre elsunnyogtak.
Azt tudtad-e például, hogy tavaly Dél-Szudán néven új állam született Afrikában?
Szóval továbbra is fenntartom, hogy túl keveset figyelünk a kontinensre, holott a bajokat nagyrészt az európaiak okozták.

Kobunko · http://elejtett.blog.hu 2012.02.04. 15:56:27

@nagytomi87: Igen, Dél-Szudán azért volt a médiában, bár azóta sem olvasni, hogy mik történtek ott, megáll-e a lábán az állam.

Azt is értem, hogy piszlicsáré országok bajával nem kell foglalkozni, illetve hogy nem olyan szórakoztató figura talán ez az uralkodó, mint Chavez vagy Kaddhafi volt. De pl. kőolaj van a dologban, a cikkben írják, hogy 91 óta habzsidőzsi van, akkora az ország egy főre eső gdp-je, mint a németeké. Ehhez képest én mit sem tudtam erről az országról, vagyis erről a helyzetről. Pedig Afrika-szinten igenis lehetne tényező, és bennem felmerül a kérdés, hány ilyen lehet még...

Az Arab-tavaszról annyit, hogy azért Szíria a felszínen tartja a témát, és egy ideje Egyiptom is visszakerült a hírek közé.

Én azt gondolom, azért nem figyelünk rájuk, mert globális szinten jóval fenyegetőbb Észak-Korea vagy Irán (főleg utóbbi), és ezek jobban érintenek minket, mint az afrikai polgárháborúk. És hogy mi okozzuk-e? Nem tudom, lehet eleve korai volt elengedni a gyarmatokat, nem "érettek" a demokráciára. De az tuti, hogy sok közünk van hozzá, mert azokat a gépfegyvereket nem a majomkenyérfa árnyékában gyártják.

tomibatyo 2012.02.04. 18:29:38

@Kobunko: Szerény véleményem szerint Észak-Korea addig arcoskodik, ameddig Pekingből engedik.
Irán esetleges atomfegyvere leginkább Izraelt és Szaúd-Arábiát aggasztja. Előbbi azért tartja felszínen, mert amíg elhiteti, hogy permanens életveszélyben van, addig az amerikai katonai és pénzügyi segélyekre jogosult.
Utóbbi egyszerűen a regionális status quo miatt felborulása miatt fél.
Nade őszintén, ha Irán kínkeservek között atomfegyverre tenne szert, és azt használni is merné, csak ő húzná a rövidebbet. Nagy valószínűséggel a közeledő rakétát az első izraeli légvédelmi üteg leszedné, és amit utána kapna azt nem tenné zsebre. És nem lenne épeszű állam amelyik érdemben mellé állna.
Afrikára visszatérve, az európaiak megjelenésükkel alaposan megkutyulták a dolgokat. A mai államok a 20. század közepének gyarmati leosztását tükrözi. Ma olyan népek élnek egy államban, amelyek egyébként halálos ellenségek voltak. Egyes népcsoportok pedig több államra feldarabolva élnek. Pl. olyan, hogy Líbia soha nem létezett, ez az észak-afrikai olasz gyarmatok neve volt tulajdonképpen. Szóval az európaiak felelőssége a kialakult helyzetben nem elhanyagolható. És sajna a legtöbb, aki tehetne ellene, csak a helyzet fenntartásában érdekelt.
süti beállítások módosítása